Restauratie Atelier Edwin van den Brink
 

Lion Cachetkamer, Centraal Museum, Utrecht

Looptijd

1998 - 1999

Opdrachtgever

Centraal museum Utrecht

Opdrachtnemer

Edwin van den Brink

 

Documenteren en coördineren van de verplaatsing van het interieur van de Maliebaan naar het Museum

De kamer (1907) ontworpen en ingericht door Lion Cachet was een onderdeel van het interieur van een pand aan het Frederiksplein 50 in Amsterdam. Kenmerkend voor de stijl van Lion Cachet zijn de decoraties en het gebruik van kostbare materialen. Coromandel betimmering ingelegd met ivoor en koper, palissander houten kasten, muren met voorgefabriceerde kurkplaten met bladgoud belegd en een plafond bestaande uit 153 bedrukte perkamenten panelen.

 

De opdracht bestond uit het reconstrueren en monteren van de Lion Cachet kamer in het Centraal Museum, waaronder het uit 153 panelen bestaande plafond. Daartoe heb ik in 1998 het volledige interieur gedocumenteerd van de Lion Cachet collectie die op het moment van de documentatie nog was ondergebracht in het pand aan de Maliebaan in Utrecht. Voor de reconstructie van de Lion Cachet kamer in het Centraal Museum is een restauratieplan gemaakt.

 

Pol Bruijs heeft alle houten onderdelen van het interieur gerestaureerd, Hans van der Horst heeft het perkamenten plafond gerestaureerd en de kurkwand gereconstrueerd. Ik was verantwoordelijk voor de documentatie, de reconstructie en het uitvoeringsplan.

   

We zoeken even naar de juiste foto...
Centrale deel paneelplafond
 
 
Centrale deel paneelplafond
Schouwwand met bladgouden wandbekleding
Wand met ensuite deuren en bladgouden wandbekleding
De schouw met bladgoudwand
Demontage plafond op de Maliebaan in Utrecht
Schade plafondpaneel door warmte van de plafondlamp
Montage plafond op houten ondertekening

Documentatie