Restauratie Atelier Edwin van den Brink
 

Cellencomplex Kantongerecht, Deventer

Looptijd

2009 - 2010

Opdrachtgever

Rijksgebouwendienst

Opdrachtnemer

Edwin van den Brink

 

Restauratie van houten interieur, vloer en brits alsmede aanpassing van de klimatologische omstandigheden van de tot kerkers omgebouwde kelders, omstreeks 1900

De keldercellen van het kantongerecht in Deventer dateren uit de Franse tijd (rond 1800). Het keldercomplex is een zeldzaam voorbeeld van een vroeg-negentiende eeuwse gevangenis. De cellen vormen een ware tijdscapsule met waardevolle objecten uit een zeer roerige politieke tijd. Op de muren en het houtwerk hebben de voormalige bewoners volop tekeningen (graffiti) achtergelaten. Een skyline van een stad, een vlootschouw, ruiters te paard, inscripties met namen en jaartallen sieren de muren plafonds en vloeren van de vier overgebleven cellen.

 

In samenwerking met Bouwhuis & Journée is de restauratie van de cellen uitgevoerd. Zij hebben onder andere de muren met schilderingen en inscripties hersteld en geconsolideerd. Mijn werkzaamheden bestonden uit het herstellen van de massieve eiken vloerdelen met grote formaten van 60 cm breed en 5 cm dik. De vondsten, waaronder muntjes van de stad utrecht 1786, de Bataafse republiek 1811 en muntjes met W1 Willem 1, zijn tentoongesteld in een tafel vitrine. Ook is er een verhalende museale verlichting aangebracht waarbij sfeerbeelden worden opgeroepen zoals ochtendlicht, strijklicht en flakkerend kaaslicht. Door de historicus Addy Schuurman is onderzoek verricht naar zowel de geschiedenis van het huis en de kelders als de politiek historische achtergronden van het cellencomplex (zie documentatie).

   

We zoeken even naar de juiste foto...
Cel met schilderingen en museale verlichting
 
 
Cel met schilderingen en museale verlichting
Montage slaapbakken
Overgebleven vloer en balkdelen slaapbakken
Tafelvitrine met gevonden onderdelen en historische uitleg
Schildering met museale verlichting
Vloer voor restauratie
Uitgenomen vloerdelen in restauratie in kelders
Het kantongerecht aan de Brink in Deventer

Documentatie